Сватбен бюджет

Сватбен бюджет

 

За повечето двойки, сватбеното тържество е първото голямо събитие, което те организират и съставят бюджет. Повечето хора планират по – един и същ начин и той може да се приложи почти на всяка сватба.

Първо трябва да мислите за сватбата, която желаете, след това определете колко финанси може да отделите, а накрая се опитайте да ги нагодите, докато двете концепции съвпаднат. Помислете дали някой не може да помогне финансово, способни ли сте сами да направите някои елементи… Проблемът обаче е, че е почти невъзможно да знаете колко ще струва събитието, докато не започнете да се занимавате усилено с него.  Има много съвети и трикове за това как да спестим пари, как да имаме сватба в бюджета и как да се придържаме към бюджет. Но как да разберете кой е този бюджет? И как да го направиш по начин,  по който по-късно общата стойност да не те шокира?

Мислете за вида сватба, който желаете. Сега е момента да помечтаете… Дали искате пикник в парка, малко градинско парти или голяма церемония с всички приятели и роднини? След като си отговорите на тези въпроси е време да напишете някои цифри. Никои не прави точен и ясен сватбен бюджет и не се придържа изцяло към него и това е нормално, така че не се притеснявайте.  Тук е моментът, когато трябва да сте сериозни и да определите сумата, която може да похарчите. Някой друг ще подпомогне ли финансово сватбата? Фиксирана сума пари ли ще е или част/дял от общата стойност на сватбеното тържество? Всичко това трябва да се реши преди да се „гмурнете на дълбоко” в планирането на бюджета.

Друго число което трябва да се запише сега е и броя на гостите. Сега е моментът, когато трябва да впишете имената на хората, които желаете да присъстват  на Вашата сватба. Няма значение къде ще е тя, какъв вид ще бъде, определянето на броя на гостите оказва най – голямо въздействие върху сватбения бюджет.

След като имате имате ориентировъчен брой гости и някаква идея, колко пари бихте отделили както и каква тема да бъде, с тези парченца информация е време да се разбере какво е възможно.  В създадената за тази цел таблица е лесно да попълните Вашите очаквания и реалната стойност. Включен е и калкулатор (на другата страница на файла), където след въвеждането на Вашия бюджет ще може да имате представа, къде колко пари ще са Ви нужни. Може изцяло да регулирате процентите, както на Вас ви е необходимо. Важно е да знаете, че няма как да се сътвори таблица, която да пасне на всяка сватба. Винаги има много възможности за избор, неочаквани такси и т.н.

Числата и процентите в таблицата и калкулатора са стандартни за начало и са ориентировъчни, не се чувствайте длъжни да ги спазвате, а нагласете тях за да паснат на Вас. Правете каквото решите, това е Вашия бюджет и Вашата сватба. Опитайте се да запомните – разработването на бюджета е важен, полезен и необходим процес в планирането на Вашата сватба, но най – важното е Вие и Вашия партньор да сте някъде с всички Ваши любими хора (или не толкова любими :)), да се вречете в любов един на друг и да дадете начало на Вашия съвместен живот.

Таблица и бюджетен калкулатор

Вашият коментар